- by Filip
- Cuisine: Francouzská
- Difficulty: Easy
- 457 zhlédnutí
-
Čas přípravy30 m
-
Doba vaření2 h 30 m
-
Porce6
-
Celkový čas3 h
Hovězí po burgundsku, kterému ve Francii neřeknou jinak než Bœuf bourguignon je specialita francouzské kuchyně, která se připravuje z hovězího masa na víně a servíruje se s perličkovou cibulkou a žampiony.
Hovězí po burgundsku neboli hovězí na červeném víně je celkem časově náročný recept a připravte se na to, že si ušpiníte spoustu nádobí. Pokud vás ani toto neodradilo, tak se můžete těšit na opravdu jedinečný chuťový zážitek. Nezapomeňte si připravit láhev dobrého burgundského vína, doporučuji sáhnout po Pinot Noir, které je u nás známé také jako Rulandské modré.
Jaké maso použít na hovězí po burgundsku? Můžete zvolit loupanou plec nebo kus zadního masa.
Je potřeba maso naložit? Maso společně s kořením a vínem můžete 24-48 hodin předem marinovat v lednici. Záleží kolik máte času.
Musím péct pokrm v troubě? Nemusíte, lze maso pomalu dusit pod pokličkou. Nejlepšího výsledku však dosáhnete v troubě.
Suroviny na hovězí po burgundsku
- 100 g slaniny + ghí
- 1 kg hovězí maso
- 3 mrkve (200 g)
- 4 šalotky (150 g)
- malý rajský protlak (70 g)
- 2 lžíce hladké mouky
- 0,7 l červeného vína (burgundské)
- 0,5 l hovězího vývaru
- čerstvý tymián
- čerstvý rozmarýn
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2 prolisované stroužky česneku
- sůl, pepř
- 3 kostky másla
- 200 g žampionů
- 200 g nakládaných cibulek
Postup přípravy hovězího po burgundsku:
- Maso si nakrájejte na větší kostky. Slaninu nakrájejte na proužky a společně s přepuštěným máslem nebo olejem začněte restovat. Jakmile slanina pustí tuk, vyndejte ji stranou a na stejné pánvi opečte kusy masa dozlatova ze všech stran. Maso během restování osolte a opepřete. Maso také vyndejte a do tuku přidejte nahrubo nakrájenou mrkev a 5 minut restujte. Po 5 minutách přidejte najemno nakrájenou šalotku a společně základ restujte dozlatova.
- Do základu dejte rajský protlak, minutku prosmažte, aby ztratil výraznou červenou barvu. Vše zaprašte hladkou moukou, minutku za stálého míchání restujte a poté ihned zalijte polovinou studeného vína. V tekutině mouku rozpusťte, přiveďte k varu, lehce zredukujte (odpařte) a poté přilijte zbytek vína. Víno opět přiveďte k varu, nechte objem zredukovat na polovinu a nyní vraťte do základu maso, slaninu, přilijte hovězí vývar a přidejte veškeré koření.
- Hrnec přiklopte a dejte do předehřáté trouby na 160°C na 2 hodiny. Pokud bude maso téměř hotové, opravdu měkké jako u guláše, tak si na 2 pánvích současně rozpusťte máslo, do jedné pánve dejte scezené cibulky a do druhé oloupané a nakrájené žampiony na čtvrtky. Cibulky restujte dozlatova, podlijte trochou vývaru a nechte odpařit. Žampiony nechte zatáhnout a pustit vodu, kterou vyvařte a opečte dozlatova.
- Hrnec s omáčkou a masem vyndejte zpět na plotýnku, pokud je směs málo hustá, můžete vyndat maso, omáčku zredukovat vařením nebo zahustit trochou jíšky a pokud je hustá moc, můžete přilít trochu vývaru. Pokud je konzistence v pořádku, tak do omáčky dejte kostku studeného másla na zjemnění. Vmíchejte i opečené cibulky a žampiony.
- Hotové hovězí po burgundsku podávejte se šťouchanými bramborami nebo bramborovým pyré. Doporučuji připravit šťouchané brambory s trochou natě z jarní cibulky.
TIP: Ke konci můžete do omáčky přidat trošku cukru podle chuti.
Chutnalo vám hovězí po burgundsku? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Hovězí po burgundsku
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews